Az IP cím

Mi az IP cím

Mi az az IP cím? Mire jó? Mit kell tudnom az IP címekről?

Az IP (Internet Protocol) egy alapvető protokoll réteg, amely megmondja, hogyan kell megvalósítani a kommunikációt az internetes hálózatokon keresztül. Ezek azok a szabályok, amelyek a hálózaton belül továbbított adatformátumra figyelnek.

Hasonlóképpen, az IP cím egy egyedi cím, amely nyomon követi az internethez vagy a helyi hálózathoz csatlakozott eszközöket.

Segítenek azonosítani az eszközök között kommunikált adattípusokat. Ezek a címek helymeghatározó információkkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik az információátvitelt. Ezenkívül az IP-címek segítik az internet hatékony működését azáltal, hogy különbséget tesznek az eszközök, például a számítógépek, routerek, okostelefonok, táblagépek stb. között.

IP címek típusai

Az IP címeket 4 típusba sorolhatjuk:

1. Publikus IP cím

A publikus IP-cím esetében egyetlen elsődleges cím van az egész hálózat számára. Minden csatlakoztatott eszköznek egy IP címe van.

2. Privát IP cím

A privát IP-cím egy egyedi kód, amelyet az útvonalválasztó (router) rendel a hálózaton belüli eszközökhöz. Ezek azok az eszközök, amelyeket a helyi internetes hálózatban használunk, például laptopok, számítógépek, okostelefonok, táblagépek stb., amik pl.: ugyanarra a WiFi – re csatlakoznak.

3. Statikus IP cím

A statikus IP cím egy olyan IP-cím, amelyet soha nem lehet megváltoztatni. Manuálisan hozzák létre és soha nem lehet kiosztani. Ezért drága, ugyanakkor erős a megbízhatósága. A statikus IP címek gyakori példái a szerver hosting szolgáltatások, a földrajzi helymeghatározási szolgáltatások stb.

4. Dinamikus IP cím

A dinamikus IP cím szükség esetén megváltoztatható. A dinamikus IP címeket általában a DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) szerver osztja ki, amelyet az IP címek IPv4 verziója támogat. Jelenleg a dinamikus IP címzés a leginkább használt az olcsó telepítési költségek és az újrafelhasználható funkciók miatt. A dinamikus IP címek a hálózaton belül annyiszor használható és újrafelhasználható, ahányszor csak szükség van rá. Általában személyes esetekben és fogyasztói berendezésekben használják.

Az IP címek verziói

IPv4

Az IPv4 volt az eredeti IP verzió, amelyet 1981-ben vezettek be. 32 bites numerikus pont-decimális ábrázolást használ, 4.29 × 10 ⁹ címtartománnyal. Ez egészen addig elegendő volt, amíg az internethasználat meg nem nőtt és az IP címváltozatot frissíteni kellett. Például: 92.2.192.186

IPv6

Amikor az internetet használók száma növekedni kezdett, szükség volt az IPv4 frissítésére, ezért 1998-ban bevezették az IPv6 – ot. Azonban csak a 2000 – es évek közepén kezdték el használni. Ez a típusú cím 128 bites alfanumerikus hexadecimális ábrázolást használ, amely körülbelül ~3,4×1038 IP címet tud biztosítani. Ez egy sokkal nagyobb mennyiség, mint amit az IPv4 tud biztosítani, így még sok évig kitarthat. Például: – 1221:0000:4235:0000:0000:0000:7t8c:10g8