Programozó szoftverfejlesztő karrierről röviden, közérthetően.

Minden, amit tudni akarsz a szoftverfejlesztő, programozó karrierről

Érdekel a programozás és a menő szoftverek létrehozása? Esetleg programozó karrieren gondolkodsz? Érdemes tudnod néhány fontos dolgot, még mielőtt belevágsz ebbe az új karrierbe.

Mostani cikkünk hasznos lesz mindazok számára, akik programozó karrierjük elindítását fontolgatják.

Fogunk beszélni mindenről, ami a sikeres és elismert programozóvá váláshoz szükséges. Meghatározzuk a szükséges kulcskompetenciákat és – ismereteket, valamint beszélünk az álláslehetőségekről is.

Mit jelent ma programozónak, szoftverfejlesztőnek lenni?

A szoftverfejlesztés a mérnöki elvek és gyakorlatok alkalmazása a szoftverek tervezésére, megvalósítására, tesztelésére és karbantartására. A szoftvermérnököknek, programozóknak a műszaki ismeretek és a kreativitás kombinációjával kell rendelkezniük ahhoz, hogy hatékony és költséghatékony megoldásokat tervezzenek, amelyek megfelelnek a felhasználó, megrendelő igényeinek.

A különböző szoftvernyelvek ismerete mellett a problémamegoldásban és a döntéshozatalban is jártasnak kell lenniük. Az ideális jelölteknek szilárd egyetemi háttérrel kell rendelkezniük informatika, matematika vagy mérnöki tudományok terén.

A szoftverfejlesztők alapvetően problémákat kutatnak, hogy gyakorlati algoritmusokat vagy számítógépen végrehajtható automatizált folyamatokat fejlesszenek ki. Mivel a technológiai igények minden iparágban egyre inkább az innováció motorjává válnak, az erős szoftvermérnöki készségekkel rendelkező szakemberek továbbra is nagyon keresettek.

Mit csinál egy programozó? Mi a szoftverfejlesztő feladata?

A szoftverfejlesztők feladata a számítógépes szoftverrendszerek létrehozása, tesztelése, hibakeresése és karbantartása. Felelősek továbbá a meglévő rendszerek fejlesztéséért, tervezéséért és javításáért. E feladatok elvégzéséhez a programozási nyelvek magas szintű ismerete és szoftver architektúrák átlátása, megértése nélkülözhetetlen.

A programozóknak erős analitikus problémamegoldó készséggel is rendelkezniük kell, hogy azonosítani tudják a meglévő rendszerekkel vagy alkalmazásokkal kapcsolatos problémákat. Emellett képesnek kell lenniük a fejlesztőcsapat többi tagjával való együttműködésre annak érdekében, hogy a projektcélok teljesüljenek. A versenyképesség megőrzése érdekében lépést kell tartaniuk a legújabb technológiai trendekkel is, ezért is lehet azt állítani bátran, hogy egy programozó az ismereteit napról napra örökké bővíti.

A szoftverfejlesztőknek kiváló kommunikációs készségekre is szükségük van ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak együttműködni a fejlesztőcsapat többi tagjával, és megoldásaikat világosan elmagyarázzák az érdekelt feleknek. Emellett kiváló szervezőkészséggel kell rendelkezniük, hogy a feladatokat időben és a költségvetési korlátok között tudják elvégezni. Végezetül részletorientáltnak kell lenniük, hogy a rendszer nyilvános kiadása előtt megtalálják az esetleges hibákat a rendszerben.

Egy programozótól elvárható készségek

Összeszedtük azokat a legfontosabb készségeket, amikre egy programozónak nap mint nap szükséges van a hatékony és gördülékeny munkavégzéshez:

 • Tapasztalat különböző szoftverfejlesztési nyelvekkel, platformokkal és eszközökkel kapcsolatban
 • A szabványos szoftverfejlesztési gyakorlatok és folyamatok ismerete. Pl. S.O.L.I.D elvek
 • Csapatkörnyezetben való jó munkavégzésre való képesség
 • Képesség több projekt egyidejű kezelésére anélkül, hogy túlterheltté válna
 • Gyors gondolkodásra, problémamegoldásra és új megoldások kidolgozására való képesség
 • Algoritmusok tervezése programokhoz
 • Ügyfélkommunikáció
 • Csapatkommunikáció
 • Jó kódolási is hibakeresési képesség
 • Erős matematikai készségek, beleértve a nagy mennyiségű adat gyors kezelését.

Ez nem azt jelenti, hogy bele se fogjunk programozói tanulmányunkba, ha esetleg egy-két készséget még nem tudunk. Sok a tanulmányok, projektfeladatok elvégzése során fog kialakulni.

3 gyors lépés a programozóvá váláshoz

A szoftvermérnöki pálya egy izgalmas és kifizetődő karrierút. Szoftvermérnökként a modern vállalkozások működését biztosító szoftverek fejlesztéséért leszel felelős. Meg kell értened az összetett kódolási nyelveket, és kiváló problémamegoldó készséggel kell rendelkezned. Nézzük, mi kell ahhoz, hogy szoftvermérnök lehess.

1. lépés – Folyamatosan képezd magad

A szoftverfejlesztővé válás útján az első lépés az oktatás, tanulás. Nem szükséges informatikai vagy programozási főiskolai végzettség, de ez előnyt jelent majd az álláspályázatoknál, a későbbi vezetői pozíciók betöltésénél.

Sok munkáltató előnyben részesíti azokat a jelentkezőket, akik matematika, fizika és mérnöki kurzusokat végeztek. Az is elengedhetetlen, hogy naprakész maradj a technológia és a számítógépes programozás legújabb trendjeivel kapcsolatban.

2. lépés – Készségek kialakítása

A tanulmányok közben és a tanulmányok befejeztével zajlik a készségek megszerezése, kialakítása. Ez azt jelenti, hogy olyan projekteket kell elvállalnod, amelyek kódolással és különböző programozási nyelvek, például Java, Python, vagy PHP elsajátításával járnak.

Emellett meg kell ismerkedned az olyan verziókezelő rendszerekkel, mint a Git, valamint a folyamatos integrációs teszteléshez használt iparági szabványos eszközökkel, mint pl.: a Jenkins vagy a Travis CI.

Emellett az adatbázisokkal (MySQL) és a webfejlesztési keretrendszerekkel (pl.: Angular) kapcsolatos tapasztalatok jól jönnek majd, amikor állásinterjúkra jelentkezel, vagy amikor különböző technológiákat próbálsz ki a projektjeidben, ugyanis hosszú évek őte töretlen a webalkalmazások népszerűsége.

3. lépés – Tapasztalatszerzés

Ahhoz, hogy szoftverfejlesztőként alkalmazzanak, elengedhetetlen, hogy szakmai tapasztalatot szerezz, akár tech cégeknél végzett gyakornoki munkával, akár szabadúszóként.

Ha tapasztalt szakemberekkel dolgozol valós projekteken, felbecsülhetetlen betekintést nyerhetsz abba, hogy mi kell ahhoz, hogy sikeres legyél ezen a területen. Emellett segíthet az Önéletrajzod felépítésében is, így a potenciális munkaadók láthatják, milyen munkát tudsz végezni, mielőtt még megfontolnák a teljes munkaidős alkalmazásodat.

A programozás megtanulása

Amit tanácsolni tudunk kezdők, karrierváltók, pályájuk elején lévők számára, hogy az alapok elsajátítása mindenképp egy mentor segítségével történjen.

Mérhetetlen sok internetes oktatóanyag van, amik célirányosak és sokszor nem térnek ki a miértekre. Azonban ahhoz, hogy megértsük az összefüggéseket mindenképp szükség van egy tapasztalt szakember mentorálására.

Fentiek mellett pedig mindenekelőtt meg kell tanulni programozni tanulni, ugyanis korántsem olyan egyszerű, mint leülni megtanulni egy történelem leckét. A 6 tanács a programozás tanulás sikerességéhez cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabbakat, hogy a kezdeti lépéseket is már a sik

Programozói fizetések

Ha csak egy mondatban lehetne ezt megválaszolni, akkor azt mondhatnánk, hogy Magyarországon a programozói fizetések skálája havi nettó 300 000 – 3 000 000 Ft között mozog.

Ugyanakkor ez egy elnagyolt érték, a programozó szakmán belül is van több terület, mely területeknek pedig még legalább 3, de inkább 4 tudásszintje. Nézzük meg talán az egyik legnépszerűbb területet, a webfejlesztői fizetéseket:

 • Kezdő, gyakornok webfejlesztő: nettó 150 000 Ft – 300 000 Ft
 • Junior webfejlesztő (1 – 3 év tapasztalat): nettó 300 000 Ft – 500 000 Ft
 • Medior webfejlesztő (3 – 5 év tapasztalat): nettó 400 000 Ft – 700 000 Ft
 • Senior webfejlesztő (min. 5 év tapasztalat): nettó 700 000 Ft – 1 500 000 Ft
 • Architekt, team leader: nettó 1 000 000 Ft – 2 000 000 Ft

Külföldi viszonylatban ez másképp néz ki, egy tapasztalt webfejlesztő könnyedén kereshet havi szinten 3- 5 000 Euro – t is tapasztalattól függően.

Ebből a kis cikkből láthatod, hogy a szoftverfejlesztés hihetetlenül összetett terület, amely erős technikai készségeket és problémamegoldó képességet igényel. Ha a tulajdonságok megfelelő kombinációjával rendelkezel, akkor a szoftvermérnöki pálya izgalmas karrierutat jelenthet számodra, amely rengeteg lehetőséget kínál a fejlődésre és az előrelépésre.

A szoftverfejlesztői, programozói tanfolyamok elvégzése kiváló módja annak, hogy elsajátítsd a pályához szükséges készségeket. A kritikus elméleti fogalmak elsajátítása mellett gyakorlati tapasztalatot is szerezhetsz a kóddal való munkavégzésben. Az elmélet és a gyakorlat ilyen kombinációja biztosítja a legjobb esélyt a sikerre, amikor a szoftvermérnöki karrieredre törekszel.